Pamiątki szkolne

Pamiątki szkolne są dostępne podczas spotkań absolwentów, w szczególności podczas zjazdów. Prosimy pamiętać, że nie dysponujemy terminalem do płatności elektronicznych, a zatem wpłacanie darowizn podczas Zjazdu 105-lecia jest możliwe wyłącznie gotówką. W przypadku chęci wcześniejszego zamówienia (przygotowania paczki do odbioru w trakcie Zjazdu) prosimy o kontakt mailowy: zjazd_105lecie@stowarzyszenie.batory.edu.pl. Do osób, które się zarejestrują na Zjazd do południa dnia 21 września 2023 roku wyślemy (lub wysłaliśmy, jeżeli to już 22 września lub później) formularz ułatwiający zamówienie.

Uczniów, w szczególności uczniów klas pierwszych zainteresowanych zakupem krawatów, apaszek lub fularów przed zaprzysiężeniem w dniu Święta Szkoły 29 września prosimy o kontakt mailowy: pamiatki@stowarzyszenie.batory.edu.pl. Preferujemy zamówienia klasowe. Odbiór zamówienia będzie możliwy w czwartek 28 września.

Apaszki, krawaty i fulary ze znakiem Szkoły

Krawat: poliester, długość ok. 145 cm, szerokość od 3,5cm do 8cm
Apaszka: 65cm x 65cm
Fular: poliester lub jedwab, długość ok. 107cm, szerokość 11cm

Gimnazjum i Liceum imienia Stefana Batorego przyjęło za swój znak herb osobisty króla, jednak, jak przystało instytucji państwowej, tarczy nie wieńczy klejnot, hełm i labry, tylko korona królewska. Wersja herbu zamieszczona na krawatach, apaszkach i fularach jest adaptacją konsultowaną z Polskim Towarzystwem Heraldycznym.

Zamawiamy krawaty, apaszki i fulary w zależności od potrzeb uczniów i absolwentów.

„Pochodem idziemy” – monografia o Szkole z suplementem

Książka jest monografią warszawskiego Gimnazjum i Liceum im. Stefana Batorego. Książka zawiera między innymi podsumowanie historii Szkoły (także z czasów wojennych i stalinowskich), Stowarzyszenia Wychowanków oraz Pomarańczarni, biografie dyrektorów i dyrektorek a także wykazy nauczycieli i pracowników niedydaktycznych oraz absolwentów z lat 1945-2018.

Wydawnictwo: Państwowy Instytut Wydawniczy

Rodzaj okładki: Twarda

Wymiar: 17x24cm

ISBN: 978-83-06-02325-0

T-shirt ze znakiem Szkoły

Kolory: granatowy
Rozmiar: XL, czyli 188 cm wzrostu, 106 cm obwodu klatki piersiowej
Tkanina: 100% bawełny

Nie przewidujemy produkcji nowych T-shirtów. Wyprzedajemy zawartość magazynu.

Głos Batoraków – coroczne wydawnictwo Stowarzyszenia

Coroczna publikacja Stowarzyszenia Wychowanków wydawana w formie papierowej (ISSN 1329-95-77). Zawiera wspomnienia wychowanków Batorego, informacje o działalności Stowarzyszenia i życiu Szkoły, spis maturzystów z poprzedniego roku szkolnego oraz nekrologi ostatnio zmarłych absolwentów i profesorów.

Drobiazgi ze znakiem Szkoły – wizytownik, latarka, brelok

Brelok, latarka, wizytownik ze znakiem Szkoły  zostały stworzone jako gadżety na Zjazd jubileuszowy obchodzony w 2008 roku (pod popiersiem Batorego jest napis 1918-2008). Wszystkie przedmioty są wykonane w gustownej srebro-granatowej kolorystyce oraz w pełni funkcjonalne.

Herb Szkoły – naszywka

Naszywka z herbem Szkoły. Długość 10cm, szerokość 7,5cm.

Nie przewidujemy produkcji nowych herbów. Wyprzedajemy zawartość magazynu.

Biogramy absolwentów – lata matur 1945-1978

Publikacja Stowarzyszenia Wychowanków zawierająca informacje biograficzne o niektórych absolwentach Szkoły z lat 1945-1978.

Inne drobiazgi – pocztówki, znaczki (przypinki) dla absolwentów